Da New Age kom til bygda  

Skuespiller Simone Thiis har laget en selvbiografisk forestilling med utgangspunkt i oppvekst på Bauker Kursgård på 80 tallet, blant nyinnflyttede «hippier» med en svært alternativ livstil. Forestillingen, som fikk 5 på terningen i Tønsberg Blad, vises på Banken Kulturhus lørdag 21 august kl. 19.00.

Da New Age kom til bygda er en forestilling som fokuserer på spørsmålene omkring frihet/grenser, fordommer, kollektivisme og individualisering, med utgangspunkt i alternativbevegelsens framvekst. Simone Thiis egen historie, som barn av Harald Thiis, grunnleggeren av New Age i Norge, er omdreiningspunktet. Det har dukket opp fortellinger fra barn av hippiene, av de som vokste opp i frie kollektiver, fra Christiania, men ennå ikke noe fra alternativbevegelsens barndom i Norge. På Bauker kursgård i Gausdal hvor Simone vokste opp, sto fellesskapet i sentrum. Tanken bak hele prosjektet var å skape en bedre verden. Bauker står i dag som det viktigste bidraget til en alternativ tenkning i Norge. 

Simone lærte seg å gå på glødende kull og lage urtete av brennesle og bjørk da hun var 10 år. Hun måtte samtidig forholde seg til bygdeskolen der “alle var like” med permanent i håret og pastellfargede klær. Fordommene florerte alle veier. 

Ingen fortalte meg at jeg var annerledes men det skjønte jeg fort, og siden vi ikke hadde fått noen oppskrift på hvordan vi skulle møte bygda måtte jeg lage meg min egen. 

Med en oppvekst med veldig stor frihet, og en pappa som ville redde verden (hans visjon var uten grenser), strevde  Simone med sine egne grenser. Hun har mange ganger gått langt utover de grensene som er vanlig for mange andre.  

Dette er en humoristisk og ærlig forestilling om en tid og en bevegelse sett i sammenheng med tiden vi lever i nå og Simone sin egen oppvekst. For bak de mange lagene av vellykket ironi og avkledning av et foreldreprosjekt som helt har tapt mot tida (les: den naive troen på kapitalismens undergang), er det også en vemodig beundring over farens prosjekt. 

Simone lever i dag som skuespiller, regissør og grisebonde. Det siste årets avlysninger pga korona har brakt henne tilbake til jordbruket i et lite bygdesamfunn på Sørlandet. Hvem vet, kanskje det blir en ny forestilling ut av det....

Medvirkende:

Manus: Simone Thiis

Regissør og manusveileder: Anne-Sophie Erichsen (Grenland Friteater)

Skuespiller og kunstnerisk ansvarlig: Simone Thiis

Scenograf: François-Xavier Pons – POWWOW arkitekter

Komponist/musiker: Bergmund Waal Skaslien

Lysdesigner: Yasin Gyltepe

Teknisk assistanse: Truls Hannemyr og Svend Erichsen

Foto: Carsten Aniksdal/Hans Petter Eliassen

Billetter kr. 250,- pr. stk.

Billetter kjøper du her.

Forestillingen er støttet av Fritt Ord, Vestfold Fylkeskommune, Tønsberg kommune og Grenland Friteater