BLÅS I JULA
En humoristisk førjulsforestilling for baryton og messingblåsere
med sangeren Frank Havrøy og NyNorsk Messingkvintett
Manus og sangtekster: Knut Nærum
Musikk: Bjørn Morten Christophersen og Agnes Ida Pettersen


Hvor mange år skal folk la være å sende julekort før du stryker dem av lista?
Er det blitt slik at kjente artister nærmest overbyr hverandre i å synge de samme julesangene stadig vakrere, inderligere og langsommere?
Og hvis julemat er så godt, hvorfor spiser vi det bare til jul?
Dette er noen få av de sakene som blir behandlet i Blås i jula, en forestilling som både a) formidler tradisjonell julehygge og b) leker med publikums forventninger til jula. I sin form er den en blanding av teatermonolog, standup og konsert. Den er egnet for et bredt publikum i alle aldre, unntatt de aller yngste.
Dette er også historien om ett menneskes anstrengte forhold til jula og juletradisjonene. Frank Havrøy spiller rollen som Frank, en mann som ikke lenger orker å høre «Deilig er jorden», og som får utslett av å se julepynt. I løpet av forestillingen trekker han i løse tråder og nøster opp hvorfor han har hatt julevegring helt siden barndommen. Men siden dette er en juleforestilling, ender det selvsagt lykkelig. I hvert fall lykkelig nok.
Blås i jula ser på juletradisjonene og julemusikken med et kjærlig skråblikk. Både tekst og musikk tar utgangspunkt i de mest kjente julesangene, men vrir på dem med musikalske krumspring og nærumsk ordlek.
Knut Nærum er kjent som komiker, forfatter, tegneserietegner og TV-underholder. I julesammenheng er han medforfatter av tolv kritikerroste Donald-julehefter. Han har også skrevet en novelle hvor Jesus kommer tilbake og tar på seg jobben som nisse.
Frank Havrøy er både en erfaren, skolert klassisk sanger, skuespiller og fremragende formidler. Han er mest kjent som medlem av vokalsekstetten Nordic Voices, men har gjort mange produksjoner både som sangsolist og skuespiller. Som komponist har han skrevet en rekke bestillingsverk.
Bjørn Morten Christophersen har som komponist jobbet med flere av landets profesjonelle orkestre, beste kor og kammerensembler. Han har skrevet oratorier, orkester-, kor-, og kammermusikk, dessuten musikk til flere dramaserier for NRK.
Agnes Ida Pettersen har skrevet både instrumental-, vokal-, kor,- og elektronisk musikk på bestilling fra en rekke av landets ledende festivaler og ensembler, som Ultima, Arktisk filharmoni, Barokkanerne og Telemark kammerorkester.
NyNorsk Messingkvintett har skapt en egen nisje ved å kontinuerlig utforske grenselandet mellom musikk, litteratur og scenekunst i sine produksjoner. Ensemblet har utviklet et repertoar med et særegent uttrykk gjennom å kombinere ny musikk og litteratur, og ble for sitt arbeid med å utvikle norsk samtidsmusikk tildelt prisen som Årets Utøver 2021 av Norsk Komponistforening. Blant forfattere som tidligere har skrevet tekster til musikk for ensemblet finner vi Kjartan Fløgstad, Ole Paus og Linda Gabrielsen.
Forestillingen er støttet av Norsk Kulturfond, Tekstforfatterfondet og Bergesen-stiftelsen. 

Billetter:
Voksen kr. 300,-
nyMusikk medlem kr. 80,-
Student kr. 80,-

Billetter finner du her.